Smarthome blog

Ook online kan je ouderschap regelen

Een eigenwijze puberzoon die de hele dag online op zijn spelconsole speelt, een tienerdochter die niets anders doet dan muziek downloaden… Het hoort er nu eenmaal bij.

De jeugd, maar dikwijls ook volwassenen en ouderen, gaan de laatste jaren vaker hun vrije tijd invullen met online activiteiten. Wat gezien de technologische evolutie niet meer ondenkbaar is. Het is een deel van onze ontwikkeling en evolutie, maar het mag uiteraard niet de spuigaten uitlopen.

Niet enkel in het dagelijkse leven kan je als ouder regels opleggen, maar ook in je thuisnetwerk kan je digitale regels laten gelden. Om dit goed te begrijpen, geven we je graag eerst even kort informatie over hoe een netwerk wordt opgebouwd.

Je kan op 2 manieren verbinding maken met het internet:

  • Via 4G (eventueel nog de ‘E’, 3G of binnenkort 5G)
    Je bent onafhankelijk van iemands netwerk, al hangt hier uiteraard een prijskaartje aan vast. Het internet komt vanuit de ‘gsm-mast’ die je op dat moment de beste verbinding kan geven.
  • Via Wifi of de internetkabel
    Je gaat op het internet via de kabel of het abonnement dat je in je thuisomgeving hebt. Dit wordt veelal gebruikt bij het online gamen, streamen en downloaden van media. De tarieven ligger veel lager dan het 4G-netwerk en er kan veel meer data worden geüp- en downloaded.

Om dit verhaal zo eenvoudig mogelijk uit te leggen geven we aan de hand van volgende tekening aan hoe een netwerk opgebouwd wordt.

We hebben enerzijds (links) het openbare netwerk waarin alles en iedereen zich bevindt. Bekijk het letterlijk als de digitale wereld waar je huis in staat zoals de straat, je gemeente, het land waarin we wonen, Europa, de wereld. (We noemen dit het Wide Area Network of simpelweg WAN)

Anderzijds (rechts) hebben we je huis, je eigendom, je netwerk. Alles wat in je huis gebeurt, daar ben jij de baas over. Het zijn de computers, spelconsoles en andere toestellen die in het lokale, persoonlijke netwerk zitten dat jij beheert. (We noemen dit het Local Area Network, of LAN)

Tussen je huis en de straat bevindt zich ook een ‘voordeur’. Daar wordt ook bepaald wie binnen mag, wie niet binnen mag en wat de regels zijn.

Digitaal gezien is je voordeur de router. Je kent hem wel, dat witte -of zwarte ‘ding’ dat Proximus, Telenet of iemand anders installeert en waar een stickertje op plakt met een veel te ingewikkeld wifi-wachtwoord. Dat is wat we noemen ‘de router’.

Jij, als eigenaar, kan in die router allerlei zaken veranderen, ook dat wifi-wachtwoord van 15 hiërogliefen lang. Via een webbrowser (Safari, Internet Explorer, Firefox, of Chrome) kan je inloggen in het toestel. Hierdoor krijg je dus de mogelijkheid om een zelf samengesteld wachtwoord in te voeren.

Je doet dat als volgt:

  • Proximus (en kleine verwante providers) tikken in : 192.168.1.1 en drukken daarna op enter. Als login neem je ‘User’, het wachtwoord staat eveneens op de router of zit in de papieren die je van de provider kreeg.

  • Telenet (en kleine verwante providers) gaan naar telenet.be/mijntelenet en drukken eveneens op enter. Klik rechts bovenaan op aanmelden en geef de gegevens in uit het gele mapje dat je eerder kreeg.

Nu je bij beide providers in de modem zit kan je eens rondkijken wat de mogelijkheden zijn. Je kan bijvoorbeeld bepaalde toestellen gaan blokkeren op bepaalde tijdstippen. Hierdoor gaan we bepalen wanneer er internetverbinding is en wanneer niet en dit voor specifieke deelnemers in je netwerk. Je kan ook perfect zien wie er via je router op het internet surft. Ga uiteraard geen zaken wijzigen waar je niet zeker van bent. Het kan tot gevolg hebben dat de normale werking verstoord wordt.

Let ook op met het gegeven van persoonlijke netwerken! Wanneer je in iemand anders’ netwerk terechtkomt (wifi) ben je technisch gezien dus ook in/op iemands eigendom. Dat kan in een huis zijn, maar ook een restaurant, café of andere openbare gelegenheid. De kans dat je hier bespioneerd wordt is dus plots ook veel groter.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of wil je je netwerk uitbreiden of aanpassen? Geef ons een seintje! Wij helpen je met plezier verder en zorgen dat je op je gemak bent in je eigen netwerk.