Smarthome blog

De elektriciteit valt uit, wat nu?

De elektriciteit die plots uitvalt, het overkomt iedereen wel eens. Maar wat moet je doen wanneer dit voorvalt?
Er zijn een paar zaken die jij als eigenaar of bewoner perfect zelf kan doen om ervoor te zorgen dat de rest van het huis terug in werking gaat. Dit is zeker essentieel omdat frigo’s en diepvriezers niet te lang zonder elektriciteit mogen blijven, omdat je geen licht en verwarming meer hebt of omdat de televisie, het internet en de radio uitliggen.
Vaak is een stroomuitval te wijten aan één fout in de installatie en deze kan je eenvoudig zelf opsporen door middel van wat we je vandaag meegeven. Hierdoor krijg je zicht op waar het probleem zich bevindt en kan je al even verder in afwachting tot wanneer er iemand van LIVOLT langskomt om je probleem om te lossen:

  • STAP 1: Ga naar de zekeringskast en open deze, kijk ook even naar de meterkast.
    Deze tip is vrij eenvoudig. Staan alle zekeringen nog aan? Ja? Dan bevindt het probleem zich in de straat en is het een kwestie van afwachten tot de maatschappij het defect hersteld heeft. Ga even langs bij de buren om te verifiëren of zij ook met dit probleem te kampen hebben. Doe dit trouwens niet bij één iemand, het kan zijn dat jij op een andere lijn zit dan je directe buurman. Normaal zouden meerdere mensen in je directe omgeving eveneens zonder elektriciteit moeten zitten.
  • STAP 2: Staat er een schakelaar uit? Alvorens verder te gaan kunnen we best even een onderscheid maken tussen een gewone zekeringsschakelaar en de differentieelschakelaar.

Zekeringsschakelaars zien er uit als een module dewelke over de hele breedte kan ingeschakeld worden:

Differentieelschakelaars hebben aan 1 zijde een schakelaartje en zijn steeds voorzien van een ‘test’-knop:

In een normale situatie heeft je kast 1 of 2 differentieelschakelaren en meerdere zekeringsautomaten:

Differentieelschakelaars bewaken bijna het hele huis terwijl zekeringsschakelaars naar specifieke stopcontacten, lampen of toestellen gaan.

  • STAP 3: We weten nu welke schakelaar er uitligt, tijd om uit te zoeken wat er fout ging.

Ligt er een zekeringsschakelaar uit?
We beginnen met de zekeringschakelaars. Als er een zekeringsschakelaar uitgevallen is, hebben we 2 mogelijkheden:

  • Er is een kortsluiting.
  • Je verbruikt te veel.

Het is belangrijk om direct na de uitval je hand op de zekering te leggen om na te kijken of deze warm staat. Let op in oudere kasten dat je geen onder spanning staande delen aanraakt!

  • Is ze warm? Dan verbruik je te veel op die elektriciteitskring en is het tijd om wat te minderen. Trek je wafelijzer of keukenrobot uit en steek ze ergens anders in.
  • Staat ze koud? Opgelet, dan zit je met een kortsluiting! De zekering terug inschakelen wordt dan afgeraden omdat deze kortsluiting hoogstwaarschijnlijk nog aanwezig is. Neem in dit geval even contact met ons op en wij komen je uit de nood helpen.
    Ligt er een differentieelschakelaar uit?
    In het andere geval staat de differentieel uit. Dan zit je ergens in de woning met een verlies,
    of heeft het totale verlies van je woning de maximum grens overschreden. Een verlies kan betekenen dat iemand in huis een elektrische schok heeft gekregen, dat er
    waterschade is of je met een defect toestel zit. Aangezien de differentieel het hele huis, of
    toch een groot deel hiervan uitschakelt moeten we uitzoeken in welke kring dit net gebeurt. Dit doe je als volgt:
    1. Schakel alle zekeringen uit en schakel de uitgevallen differentieel terug in.
    2. Schakel daarna één voor één op een rustig tempo de zekeringen terug in.
      Vanaf het moment dat je een zekering inschakelt en de differentieelschakelaar opnieuw springt, dan weet je dat de fout achter deze zekering zit. Laat de bewuste zekering uitstaan en schakel al de rest in. Nu heb je terug elektriciteit in de grootste delen van het huis en kan je ons opbellen zodat wij de fout kunnen opsporen. Een handige tip bij dit laatste is om het uitgevallen gedeelte even na te kijken. Trek alle toestellen uit die in de bewuste kring liggen waardoor je differentieelschakelaar steeds springt. Door dan de zekering terug aan te zetten en de toestellen één voor één terug in het stopcontact te steken ontdek je welk toestel de reden is van het springen van je differentieelschakelaar. Indien nu wel alles aanblijft weet je dat de fout in 1 van de uitgetrokken toestellen zit.
      Bovenstaande tips kunnen je helpen met het grotendeels opsporen van de mogelijke fouten waardoor je differentieelschakelaar steeds springt. Hou er wel steeds rekening mee dat uitgeschakelde onderdelen niet garanderen dat de elektriciteit volledig weg is. Ga dus nooit zelf de elektriciteitskast of stopcontacten uit elkaar halen! Ben je niet zeker van jezelf of heeft er zich een fout voorgedaan in je installatie? Bel ons even op zodat wij je uit de nood kunnen helpen!