Smarthome blog

Een elektrische keuring, wanneer moet dat nu eigenlijk?

Bij nieuwe installaties dient er steeds een elektrische keuring te worden uitgevoerd voor je elektrische installatie door de distributienetbeheerder op het net wordt aangesloten.

Bij bestaande woningen geldt de regel dat je installatie gekeurd dient te worden:

 • Bij belangrijke wijzigingen of verzwaringen
 • Periodiek en dit na uiterlijk 25 jaar
 • Bij verkoop of aankoop van een woning indien je woning van voor 1 oktober 1981 dateert.
  Tip! Koop je een woning aan? Vraag dan het keuringsverslag op voorhand of laat het verslag opnemen als opschortende voorwaarde. De verkoper is bij wet pas verplicht het verslag te overhandigen bij het verlijden van de akte, maar je kan hierdoor wel voor verrassingen komen te staan.

Een elektrische keuring kan goed- of afgekeurd worden. Er zijn 5 belangrijke punten die vaak naar boven komen bij een afgekeurde installatie. Aan de hand van het interview met Bart Stroobants op Livios, vatten we ze graag even voor je samen:

 1. Elektrische schema’s ontbreken, ook al is het verplicht om ze te hebben. Zowel eendraadschema’s (geeft de elektrische installatie weer) als het situatieschema (grondplan van de woning met daarop alle elektrische kringen) zijn nodig om door de keuring te geraken.


LIVOLT kan je helpen bij het uittekenen en het op punt zetten van je elektrische schema’s.
Neem contact met ons op en we bekijken samen wat er nodig is om dit onderdeel in orde te brengen.

 • Een isolatiefout waarbij een kleine elektrische stroom van de geleider naar de aarde vloeit. Dit komt vaak voor bij slecht geïsoleerde elektrische geleiders of bij vochtproblematiek. Hierdoor kan je ernstige tekortkomingen verkrijgen en wordt het risico op brand groter.

  LIVOLT beschikt over tools om deze fouten op te sporen. Na het vinden van de fouten stellen de medewerkers van LIVOLT alles in het werk om het probleem te verhelpen.

 • Treedt er een bepaalde verliesstroom of lekstroom op? Dan zorgt de differentieel- of aardlekschakelaar ervoor dat de elektrische installatie automatisch spanningsloos wordt. Is deze schakelaar niet aanwezig, dan zal je elektrische installatie niet goedgekeurd worden.

Ontbreekt de differentieelschakelaar? LIVOLT komt met plezier langs om dit probleem om te lossen.

 • Elk installatiedeel dat dateert van na 31 september 1981 moet voorzien zijn van een geaard stopcontact. Dit geldt ook voor installatiedelen van voor 31 september 1981 die dienen voor bijvoorbeeld het voeden van was- & vaatwasmachine, droogkast en microgolfoven. De zogenaamde ‘Klasse 1’-toestellen. Zijn de stopcontacten niet verbonden met het aardingssysteem, dan worden ze afgekeurd. Andere installatiedelen van voor 31 september 1981 die niet dienen voor ‘Klasse 1’-toestellen, mag je zo laten als hun voeding een beschermingsleider (PE) bevat, maar dan mogen ze geen aardingspennetje bevatten.

  Kreeg je mee dat er verschillende stopcontacten niet geaard zijn? Dan kan je beroep doen op LIVOLT om deze te laten herstellen. Neem zeker contact met ons op en dan bekijken we samen hoe we je kunnen verder helpen.

 • Heb je houten wanden? Dan is het van belang dat de juiste inbouwdozen gebruikt werden. Werden deze speciale inbouwdozen niet gebruikt, dan is je elektrische installatie niet veilig en is het van belang dat alle stopcontacten worden gedemonteerd en opnieuw worden geïnstalleerd.

  Het je twijfels over de juiste stopcontacten of werd je installatie hierop afgekeurd? Vraag dan advies aan één van onze medewerkers. Zij staan je met plezier te woord.


Kocht je een woning aan met een afgekeurde installatie? Dan is het van belang dat je binnen de 18 maanden na het verlijden van de akte de elektriciteit in orde brengt en zorgt voor een goedgekeurde installatie. We raden steeds aan om je elektrische installatie zo snel mogelijk in orde te brengen. Een fout in je elektriciteit kan mensenlevens kosten door brand of elektrocutie, zeker wanneer het gaat over de afwezigheid van een differentieel of bij een isolatiefout. Treft dit laatste je? Dan kan ook de verzekeraar moeilijk doen omdat je installatie niet in orde was.

Werd je installatie afgekeurd of ben je niet helemaal zeker? Plan nu je plaatsbezoek in. We komen graag bij je langs voor een vrijblijvend advies en offerte op maat.