Smart home
voordelen

Aangezien de installatie van een domoticasysteem een hele investering vraagt, lijsten we graag nog eens de voordelen op die op lange termijn wel degelijk het verschil zullen maken.

Energiebesparing​

Zowel bij bouwers als verbouwers is de controle houden over energiekosten een punt op de agenda. Ook al zijn we ons hoe langer hoe meer bewust van de hoge kostprijs van energie en de noodzaak om het verbruik binnen de perken te houden, toch gaat er nog een aanzienlijk deel van het maandelijks budget naartoe.

Door gebruik te maken van slimme technologieën wordt er niet alleen bespaard, maar gaat het algemene comfort van de gebruikers er tevens op vooruit. Dat is wat je een win-win situatie noemt.

Onze leverancier Gira geeft aan dat je door automatisatie al snel bespaart:

  • 13% door automatisering van de zonwering
  • 25% door temperatuurregeling per kamer
  • 35% door automatisering van de verlichting
  • 45% door automatisering van de airconditioning

Duurzaam

Wie duurzaamheid nastreeft, zal ook gewonnen zijn voor het basisidee van domotica, want door dit systeem in je huis te integreren kunnen ook toekomstige generaties er nog van genieten. Er wordt geïnvesteerd in de toekomst. Niet alleen in de toekomst van het huis, ook in de toekomst van het klimaat – door energie te besparen – en in de toekomst van je kinderen, door hun een huis na te laten dat ‘future proof’ is en eenvoudigweg goed om in te leven. 

Een perfect voorbeeld van de 3 P’s: People, Planet & Profit, een concept dat werd bedacht door John Elkington, een adviseur op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Meerwaarde van je eigendom

Bijna niemand koopt of bouwt een huis met het oog op onmiddellijk verkoop, maar toch is het niet slecht om de meerwaarde van een investering in overweging te nemen wanneer een beslissing moet genomen worden. Slimme technologie heeft namelijk voor iedereen dezelfde waarde omdat deze nu eenmaal specifiek op ieders behoeften kan ingesteld worden, want aanpassingen blijven steeds mogelijk, zonder breekwerk.

In tegenstelling tot een prachtige keuken met een werkblad in het duurste marmer, dat de volgende eigenaar misschien helemaal niet mooi vindt, blijft een domoticasysteem waardevol omwille van zijn flexibiliteit.

Veiligheid

We denken liever niet aan de mogelijkheid van inbraak, brand of een overval. In ons eigen huis moet een gevoel van veiligheid primeren. Wie daar gevoelig voor is, zal ingenomen zijn met de uitgebreide veiligheidsmaatregelen die genomen kunnen worden in een smart home. 

We haalden eerder het voorbeeld van de nabijheidssensoren rondom het huis, die perfect het onderscheid kunnen maken tussen dieren en mensen, die het huis in een verhoogde alarmfase kunnen brengen bij verdachte bewegingen.

Daarbij kunnen de lichten zodanig geprogrammeerd worden dat ze één voor één aangaan, om te simuleren dat iemand naar beneden komt om poolshoogte te nemen. Tegelijkertijd kunnen camera’s beelden registreren van de personen bij het huis.

Het kan ook eenvoudiger: door middel van monitors weet je steeds wie je huis binnenkomt en wat er rond je woning allemaal gebeurt. Je kan het rechtstreeks volgen op je smartphone en je creëert specifieke toegangsrechten voor je familie, je poetshulp of de gasten.

Ook rookmelders behoren tot het gamma van slimme technologieën. Zij detecteren zowel rook- als warmteontwikkeling en waarschuwen voor het echt gevaarlijk wordt.

Comfort

Het belangrijkste doel van slimme technologie blijft het verhogen van het comfort door allerlei saaie taken te automatiseren en door extra functies toe te voegen aan het dagelijkse leven dat het op deze manier net iets aangenamer maakt. 

Dit speelt zich af op verschillende niveaus die, afhankelijk van het persoonlijke belang dat men eraan hecht, kunnen worden ingesteld.

Lichtbesturing

Het licht gaat aan en uit, helemaal automatisch. In combinatie met een dimmer en een sensor in een lichtschakelaar, wordt zelfs de intensiteit van de verlichting geregeld, afhankelijk van de natuurlijke verlichting en de instellingen.

Niet alleen de intensiteit, maar ook de kleur en sfeer kunnen worden bepaald en geactiveerd. Maak een specifieke programmatie voor een welbepaalde situatie die je met één tik op een knop kan activeren: Opstaan, Relaxen, Tv-kijken, Afwezig,…

Door in de winter de verlichting een iets roder tint te geven, ontvangt je brein een signaal van heerlijke warmte. In de zomer kan je dezelfde truc herhalen door meer blauw in de verlichting te steken, om een gevoel van koelte op te roepen. 

Tijdbesturing

Tijdschakelklokken zorgen voor activatie en deactivatie van bepaalde elementen op welbepaalde tijdstippen. Zo gaat de UV-verlichting voor de fontein aan, maar ook de tuin- of zwembadverlichting. Deze kunnen ook gebruikt worden om een aanwezigheid te simuleren, op het moment dat er niemand thuis is.

Klimaatregeling

Elke kamer op de juiste temperatuur, maar het kan ook verder gaan dan dat. Een hygrostaat meet de luchtvochtigheid en regelt de ventilatie. Op deze manier leef je in steeds een gezond binnenklimaat. Er kan ook een CO²-sensor gekoppeld worden aan een ventilator of een gemotoriseerd raam om automatisch te verluchten wanneer een bepaalde grenswaarde werd overschreden.

Zonwering

Zonwering, zonnetenten en rolluiken kunnen moeiteloos bediend worden door middel van een slimme drukschakelaar, via een timergestuurde schakeling of automatisch door ze te verbinden met een weerstation of lichtsensoren buiten.

Deurcommunicatie

Op elk moment kan je zien wie er aan de deur is en kan je met die persoon communiceren. Via de stations in de woning zelf, maar ook via de smartphone of de pc, thuis, op het werk of onderweg. Het is zelfs mogelijk om op het tv-toestel te zien wie er voor de deur staat. 

Muziek & sfeer​

Bedien al je Spotify-playlists, favoriete radiozenders en je muziekinstallatie met één klik op je smartphone. Met krachtige, design speakers die naadloos in je interieur worden geïntegreerd, kan je muziek weerklinken in elke kamer.