Smarthome blog

Is mijn kabel zwaar genoeg voor mijn geplande gebruik?

De dikte of ‘doorsnede’ van een draad of kabel (bestaande uit meerdere draden en kan ontbonden worden in een aparte ‘draad’) die vertrekt van je elektriciteitskast is bepalend voor de hoeveel elektrische stroom die erdoor kan en hoeveel spanning er onderweg verloren gaat. Huishoudelijk gezien zal het 2de amper van toepassing zijn.

Wanneer de stroom, die door een draad of kabel loopt, te hoog wordt, dan gaat dit ervoor zorgen dat de draad of kabel warm wordt. Een te warme draad of kabel kan uiteindelijk brand veroorzaken. Om dit te vermijden is het van belang dat de juiste draad of kabel gekozen wordt en dat er daarbovenop een juiste zekering voor de kabel wordt geplaatst in de zekeringskast. De zekering houdt in de gaten hoeveel elektriciteit er door de kabel gestuurd wordt. Van zodra dit te veel wordt en de kabel te warm staat springt de zekering automatisch.

Hieronder vind je een overzicht per draaddoorsnede in mm². We vertellen er ook even bij waarvoor je bepaalde diktes of doorsnedes nodig hebt. De eenheden staan meestal op de draad of kabel gedrukt volgens volgende gegevens:

  • Bij draden staat dit meestal onder de omschrijving “VOB ‘X’ mm²” waarbij VOB het type draad is met een doorsnede van ‘X’ mm². Aparte draad gebruik je amper in je woning.  

  • Bij kabels staat dit onder de omschrijving “XVB ‘X’G’X’mm²” waarbij XVB het type kabel is, ‘X’G staat voor het aantal (‘X’) draden die samen de kabel vormen en ‘X’ mm² staat voor een doorsnede van het aantal mm² per draad die zich in de kabel bevindt.

Overzicht

  • Bij het gebruik van een kabel met draden van 1,5 mm² doorsnede, mag de verbruiker maximaal 16A bedragen. Bij voorkeur zelfs maar 10A. Lichtpunten zijn een mooi voorbeeld van verbruikers die deze dikte van kabels nodig hebben. Op de kabel zal dus volgende opdruk te vinden zijn: XVB 3G 1,5mm², waarbij de 3 afhankelijk is van het aantal draden waaruit de kabel bestaat.

  • Kabels met draden van 2,5 mm² doorsnede zijn te gebruiken bij verbruikers van maximaal 20A, bij voorkeur 16A. Er zijn ook lichtpunten die iets meer verbruiken en daarom met kabels van 2,5 mm² moeten voorzien worden. Stopcontacten zijn ook een goed voorbeeld van deze kabels. Je vindt op de kabel bijvoorbeeld volgende opdruk terug: XVB 3G 2,5mm², waarbij de 3 afhankelijk is van het aantal draden waaruit de kabel bestaat.

  • 4 mm² draden in kabels mogen maximaal 25A verbruiken en bij voorkeur maar 20A. Op deze diktes kan je zware verbruikers zoals kookplaten aansluiten. Ook 6 mm² zijn kabels die hiervoor geschikt zijn. Zij mogen maximaal 40A en bij voorkeur 32A aan stroom doorgestuurd krijgen. Op de kabels staat volgende informatie: XVB 3G 4mm² of XVB 3G 6mm², waarbij de 3 afhankelijk is van het aantal draden waaruit de kabel bestaat.

  • Kabels waarbij de draden 10 mm² dik zijn mogen maximaal 63A aan elektriciteit doorgestuurd krijgen en bij voorkeur 50A. Dit komt niet voor in woningen waardoor particulieren hier niet of amper mee in aanraking komen. De enige plaats waar dit voorkomt is voor de elektriciteitskast. Op de kabels staat volgende informatie: XVB 3G 10mm², waarbij de 3 afhankelijk is van het aantal draden waaruit de kabel bestaat.

LIVOLT installeert je volledige installatie zodat je 100% zeker ben van de juiste keuzes en van je elektrische installatie. Benieuwd wat we voor je nieuwe of bestaande installatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op of plan een plaatsbezoek in en we komen graag bij je langs.